sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Jalostusvalintojen tärkeys

Olen nähnyt aivan liikaa kanien teettelijöitä jotka ovat tietämättömiä kokonaan esimerkiksi hammasviasta tai megacolonista. En yleensä puutu tällaisiin, mutta aloin yksi päivä miettimään että nämä kaikki johtuvat suurimmaksi osaksi puhtaasta tietämättömyydestä. Aion siis kantaa oman korteni kekoon ja tehdä tällaisen tekstin jossa käsittelen isoimpia perinnöllisiä vikoja sekä asioita joita kaikkien tulisi ottaa huomioon. Liikaa näkee ihmisiä jotka teettelevät kaneja kokoajan vain siitä teettelyn ilosta. Tätä en kutsu kasvattamiseksi. Mielestäni pitäisi olla edes perusvärit hallussa sekä tietää jotain muutakin kanien poikasista kun että ne ovat söpöjä. Mutta nyt asiaan!
Kanivärit on hyvä olla hallussa ennen kuin lähtee teettämään poikasia. Kasvattajasta tulee oikeasti heti paljon asiallisempi kuva kun et kuvaile kanejasi rusakon värisiksi, mustaksi täplillä tai vaaleaksi jolla valkonen vatsa. Suomen kaniyhdistys on tehnyt tosi hyvän esittelysivun väreistä joissa näkyy niiden genetiikkakin. Se löytyy TÄSTÄ ja kannattaa lukaista läpi.


Jalkojen asennot

Jalkojen asentoihin melko harva osaa kiinnittää huomiota. Jalkojen huonosta asennosta voi tulla kanille ongelmia itselleen, varsinkin jos alusta on kova tai kanilla on ylipainoa. Ns. V kirjaimen muotoiset jalat ovat herkempiä kulumiselle kuin suorat jalat joissa paino jakaantuu luonnollisemmin. Yllä on esimerkki ns. V jaloista sekä normaaleista jaloista. Itse ainakin karsisin ns huonojalkaisen kanin pois kasvattamisesta. Olen lukenut myös huonojalkaisen kanin pissaavaan reisilleen helpommin, joka taasen altistaa ihon ärtyneisyydelle sekä haavaumille. 

HammasviatHammasvikojen pitäisi olla kaikille sunnuntaikasvattajillekkin tuttu aihe. Hammasvikojen takia on ERITTÄIN tärkeää että kasvatukseen käytettävän kanin suku on tiedossa. Jos ei ole, riski hammasvikaisuuteen voi piileä sukulinjoissa. Pahimmat hammasviat johtavat kanin lopetukseen sekä koko kasvatuslinjan katkaisemiseen. Hammasviat ovat vahvasti periytyviä ja hankaloittavat sekä kanin että omistajan elämää. Hammasvikaista kania ei tule ikinä käyttää jalostukseen. Olen itse omistanut hammasvikaisen kanin jonka kanssa elämä ei ollut helppoa ja näin jälkeenpäin ajatellen se olisikin pitänyt lopettaa vielä kun se oli suht ongelmaton alta vuosikkaana. Lievempien hammasvikojen kanssa voi elää, jos vaikka esimerkiksi etuhampaat poistetaan. Se onko hampaaton elämä kanille reilua ja kivaa voi jokainen miettiä omalla kohdallaan. Heinänkulutus saattaa olla heikkoa sillä kani ei saa sitä syötyä samaa tahtiin kuin hampaallinen. Se taas saattaa puolestaan altistaa hammaspiikeille takahampaissa, kun hampaita kuluttavaa materiaalia ei vain saa syötyä tarpeeksi.
Kanille normaalit hampaat ovat ylhäältä hieman alahampaiden edessä.. Hammasvikaa on alapurenta, yläpurenta, saksipurenta, tasapurenta jne. Eli hampaat eivät kulu normaalisti, jolloin ne kasvavat liikaa.
Ylläolevassa kuvassa kanilla on alapurenta jolloin alaleuka on hieman yläleukaa pidempi. Hampaat eivät osu näin yhteen, jonka takia ne ovatkin päässeet kasvaneet näin pitkiksi. Hammasvika on vahvasti geneettinen ja jos huomaat kanisi olevan hammasvikainen, älä missään nimessä käytä sitä jalostukseen. Tai jos kanillasi on suvussaan hammasvikaa.

MegacolonEdesmennyt kanini Poppis, joka oli tyypillisen megacolon kanin värinen. Poppis menehtyi megacoloniin ja olisin toivonut tietäväni taudista enemmän silloin.

Megacolon oli se tauti joka sai minut alunperin motivoitumaan kirjoittamaan tästä aiheesta. Megacolon on itselleni jotenkin henkilökohtaisesti verenpainetta kohottava tauti. Se on ehkäistävissä kokonaan jalostusvalinnoilla, mutta silti välillä pomppii ihan suomalaisiakin MC tapauksia somessa vastaan. Megacolon on suolistosairaus, tunnetaan myös nimellä "Cow pile syndrome". Megacolon on sekä kanille ja omistajalle harmaita hiuksia ja tuskaa aiheuttava tauti. MC kaneille tyypillistä on laihuus, isot soikeat papanat, valkovoittoinen väri sekä taudin diagnosointi noin vuoden, kahden iässä. Harvemmin MCtä huomataan poikasena, olen tosin tämmöisestäkin tapauksesta lukenut. Valitettavasti Megacoloniin tai sen tuomiin vaivoihin oireilevat kanit menehtyvät melko nuorina. Joillakin tapauksilla saadaan lääkityksellä sekä ruokavaliolla oireet minimiin.  Megacolon on vahvasti kytköksissä joihinkin linjoihin sekä mitä enimmiten yhdistelmiin joissa käytetään kahta kuviollista kania. Tässä tapauksessa siis kaikki Kk- geenien aiheuttamat kuviot, eli dalmatialainen, viittakuvio sekä scheckit. Tämä sairaus on yksi syy jonka takia pennutettavan kanin väri on tärkeä tietää! Otetaan siis lyhyt genetiikka tähän väliin:
Otetaan esimerkiksi yksivärinen, tässä tapauksessa musta kani. Tämä kani ei ole itse kuviollinen, 
Toinen esimerkki on musta viittakuvio. Tällä kanilla on siis dominoivana geeninä viittakuvio, joka näkyy valkoisena pigmenttinä muuten mustassa kanissa. Jos nämä kaksi kania yhdistää, on mahdollisuus sekä yksivärisiin että kuviollisiin poikasiin. Jos viittakuvioinen kani yhdistettäisiin toisen samanmoisen kanssa, olisi poikasilla megacolon riski. Geneettisestihän viittakuvio, scheck sekä dalmatialainen ovat samaa (Kk). 

Megacolon voi tulla tai olla tulematta alttiille yhdistelmälle. Kuitenkin kaikkein varmiten megacolonin estää sillä ettei tällaista riskiyhdistelmää tee. Scheckien kasvattajatkin yhdistelevät välillä yksivärisiin. Kuitenkin, itse en näe syytä esimerkiksi risteytyksillä tai yleisimmillä roduilla moisiin yhdistelmiin ollenkaan, sillä on varaa valita myös riskitön yhdistelmä. Olen kertonut melkolailla vain pintaraapaisun megacolonista. Enemmän sekä tarkempaa tietoa tästä tosiaan saa melkein facebookin isoimmista kaniryhmistä sekä taudista kokemusta omaavilta kani-ihmisiltä. 

http://www.vgr1.com/megacolon/ - Englanninkielinen, kattava sivusto aiheesta
http://kaninmagazinet.se/2012/march/vitscheck.html - Ruotsalaisessa Kaninmagazinetissa aiheesta. 


Muuta huomioitavaa

Kasvatukseen käytettävän kanin tulee olla ehdottomasti hyväluonteinen
Jokaisella on omat kriteerit ja vaatimukset kanin luonteelle. Kani ei kuitenkaan missään nimessä saisi olla agressiivinen, hyvin arka, säikky tai arvaamaton. Naarailla reviirin puolustaminenkin on semmoinen mitä osa kasvattajista katsoo sormien läpi, näihin on hyvä laittaa omat rajansa sekä pidettävä niistä kiinni. Emo näyttää poikasilleen esimerkkiä vierotukseen asti, joten on hyvä että emä on semmoinen kani mistä on hyvä poikasen ottaa mallia. Jos emä säikkyy ihmistä eikä anna koskea, tulee poikasistakin herkästi arkoja. Jos emä taas on kiltti, ottaa kontaktia ihmiseen sekä antaa koskea ongelmitta, poikasetkin oppivat ihmisen olevan kiva juttu. 

Muita huomionarvoisia seikkoja on mm. Max Factor, Hippo sekä Rusina geenit. Niistä löytyy
SKYn sivuilta kattava tietopaketti, jonka suosittelen kaikkien kääpiörotujen sekä niiden risteytyksien kanssa puuhailevan lukemaan läpi. Jos olet todennut kanisi olevan puhdas perinnöllisistä sairauksista sekä tuleva kumppanikin on priimaa, riittää vielä mietittävää. Kanin kasvatus ei ole mitään ydinfysiikkaa, mutta on hyvä pitää mielessä tärkeitä asioita jotka tekevät sinusta vastuullisemman kasvattajan! 

"Hesyllä on ollut kevään kuluessa poikkeuksellisen paljon kaneja etsimässä uusia koteja. Osa niistä on löydetty luonnosta ja osa on pelastettu huonoista oloista." - Hesy iltalehdelle. 
Mikä on poikueen tarkoitus? Pelkät söpöt kaninpoikaset eivät ole hyvä syy. Kanin ei tarvitse kokea "äityyden iloa" tai "pukille pääsyä". Onko tavoitteena jokin tietty väri, rodun eteenpäin vieminen, kenties estekanien jalostus tai patakanit? Ei tarvitse kuin pikasesti selata apulaa sekä tori.fi sivustoa niin näkee kuinka monen monta harkitsematonta tai perusteetonta poikasta onkaan kotia vailla. Saatika aikuisia kiertolaisia, kun ei se kani ollutkaan kiva lemmikki. Kani on lemmikkinä yleensä onnellisimmillaan ja omistajallekin helpompi leikattuna. Kani on hyvin pitkäikäinen lemmikki. Joskus voi olla hyvin haastavaa löytää kasvateille hyviä ja vielä loppuelämän koteja. Varmista tulevalta kodilta ovatko he tietoisia siitä että kani ei ole välttämättä sylilemmikki, ovatko he tietoisia murrosiästä sekä sen tuomista haasteista? 
Myös ikävämpiin asioihin, nimittäin synnytyksen tuomiin ongelmiin sekä kaninpoikasten ensimmäisiin viikkoihin. Kun teetät poikasia, otat suuren vastuun sekä kaniemon että tulevien poikasten elämästä. Kaikki eivät osaa saatika henkisesti pysty hätälopettamaan kania. Jos et itse taida aikuisen kanin tai poikasen hätälopetusta, olisi kuitenkin hyvä että sinulla olisi joko a. Puhelimen päässä osaava kani-ihminen joka voi hätätilanteessa auttaa tai b. Kulkumahdollisuus vaikka aamuyöstä lähimmälle päivystävälle eläinlääkärille. Joskus kaniemolle tulee synnytyskomplikaatioita, jolloin saattaa olla sekä poikasten että kaniemon henki vaarassa. Kannattaa siis hyvin tarkoin harkita, haluatko käyttää juuri sitä rakkainta lemmikkikania poikasten teettämiseen?

On hyvä myös miettiä onko sinulla tarpeeksi asiallista kanitietoutta jotta voit neuvoa, mahdollisesti jopa ensimmäistä kania hankkivaa kaninostajaa. Uudella kaninomistajilla voi olla rutkasti kysyttävää ja ihmeteltävää kanin sielunelämästä ruokavalioon, jolloin olisi hyvä jos uusi kaninomistaja voi kääntyä kasvattajansa puoleen. Kasvattajankaan ei tarvitse olla yli-ihminen, mutta tarvittaessa on hyvä myös osata ohjata osaavalle eläinlääkärille tai kokeneelle kasvattajalle. Sillä on joitain asioita joita voi oppia vain kokemuksesta, eikä meistä kukaan ole sataprosenttinen kaniekspertti. Se on myös kanin omistamisessa tärkeää ylipäätänsä. Kyky päivittää tietotaitoaan ja ottaa uutta ja luotettavaa tietoa vastaan. 

Aina on myös hyvä muistaa sijoituskanimahdollisuus. Jos haluat kokea poikasista tulevan ilon ja tutustua enemmän kanien kasvatukseen, kannattaa kysellä kasvattajilta sijoituskania. Jotkut kasvattajat ihan ilomielin sijoittavat innokkaille kani-ihmisille kaneja, jolloin jaat vastuun varmasti osaavan ja apuna olevan kasvattajan kanssa. Tämä ei ole ollenkaan hullumpi tapa tutustua kanien kasvatukseen! 


Kaikki muut kuvat paitsi Poppiksen kuva ovat googlesta. Kommentoithan jos löydät jotain korjattavaa tai muuta huomionarvoista! 

Lisää hyödyllisiä linkkejä
https://kaniyhdistys.com/jalostus-ja-kasvatus/
http://www.kaniininkasvattajat.fi/lemmikki_ja_tuotantokanit/
http://pienenpienitalo.blogspot.fi/2015/03/vinkkeja-lihakanien-kasvatukseen.html
http://www.elisanet.fi/tahtilennon/kasvatis.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti