sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Kanit ja temppuilu

Yleensä kanille tempun opettaminen ei vaadi suurempaa rakettitiedettä. On miellyttämisenhaluisia, itsenäisiä, ruualle persoja pupuja ja jokaiselle pupulle on se oma palkkio. Toiset tykkäävät ruuasta yli kaiken ja toisille taas riittää rapsutukset tai sylittely. Useimmat kanit kuitenkin motivoituvat ruuasta ja varsinkin opetusvaiheessa varmin keino palkita kania on ruoka. Temppujen tajuamisen jälkeen eri kaneille kelpaa eri palkkio, osa ei tee mitään ilman ruokaa ja toisille pupuille taas riittää rapsutukset tai pelkkä sanallinen kehu. Nämä ovat kuitenkin aika harvassa. Kania kannattaa mielummin palkita hieman liikaa kuin hieman vähän. Jos kani kokee ettei se saa vaaditusta tempusta riittävää palautetta, se ei koe sitä kannattavaksi.

Mette temppuilee

Ensimmäiseksi tarvitset ruokaa joka motivoi pupuasi (oli se sitten ihan arkinen pelletti, kuivattuja yrttejä, tuoreruokaa..), selkeän idean minkä tempun opetat ja iloisen mielen. Ensimmäisillä harjoituskerroilla kannattaa olla kanille ennalta tutussa ympäristössä. Kani voi olla häkissään ja sinä häkin luukulla tai pupu voi olla jaloittelemassa ja sinä herkkujen kanssa lattialla istuskelemassa. Tärkeintä on kuitenkin saada pupun huomio kiinnittymään sinuun. Tarjoa kanille ensin herkkua jolloin se luultavasti pysyy vieressäsi. Herkulla on helppo alkaa ohjata pupua oikeaan suuntaan, vaihtoehtoisia menetelmiä ovat naksutin ja kosketuskeppi.

Edesmennyt Pippu antamassa tassuja
Naksutinkoulutus toimii siten että palkkiona toimii naksuttimen ääni josta kani on oppinut, että siitä seuraa palkka ja vaadittu asia tehtiin oikein. Naksuttimella on helppo opettaa täsmällisiä temppuja ja palkitseminen on helppoa, sillä kani saa palautteen heti ja täsmällisesti. Naksuttaminen on nopeampaa kuin pelkkä sanallinen kehu + herkku. Naksuttimesta voi lisää lukea täältä
Kosketuskeppi taas toimii niin että aluksi kani saa palkkion pelkästä kepin kosketusosan kosketuksesta. Vaatimuksia lisätään vähitellen niin että pupu osaa myös seurata eri suuntiin kepin kosketusosaa. Kosketuskepillä on helppoa opettaa esim. pyöriminen. Kun pupu on tehnyt tarvittavan liikkeen kosketuskepin perässä saa se palkan. Ajan myötä kepin voi häivyttää pois temppujen yhteydestä jolloin pelkkä sanallinen käsky riittää. Täältä löytää myös kosketuskepistä jonkinverran tietoa. Toki linkeissä puhutaan koirista ja opetuksia voi ja pitää soveltaa kanille sopiviksi. Mutta noin pääpiirteisesti näistä välineistä saa linkeistä lisätietoa, jos ne ovat ennestään tuntemattomia.

Helpoin temppu kanille opettaa on varmaan takajaloille nousu. Muita yksinkertaisia temppuja ovat muunmuassa pyöriminen, luoksetulo sekä tassujen anto. Kun alkaa opettamaan hieman vaativampaa temppua, kannattaa se ns pilkkoa osiin. Jos opetat kanin vaikka heittämään pallon koriin, kannattaa aloittaa opettamalla pelkkä pallon nosto suulla. Kun kani osaa nostaa pallon suullaan, liitetään mukaan myös kori ja aletaan opettamaan pallon koriin heittämistä. Tässä videossa on hienosti esimerkkiä sekä kosketuskepistä, naksuttimesta ja erilaisista tempuista mitä voi opettaa!

Muista pitää opetuskerrat lyhyinä, kanit saattavat kyllästyä helposti jos toistaa kokoajan samaa asiaa. Omista kaneistani Mette osaa hypätä syliin, antaa tassut, pyöriä, tulla kutsusta luokse, nousta takajaloille ja antaa pusun. Kooma osaa myös joitakin yllämainituista tempuista, Poppis osaa vain pyöriä ja mennä häkkiin käskystä. Poikaset eivät vielä toistaiseksi osaa kunnolla mitään, katsotaan mitä ne vielä oppivat! ;)

Hauskoja temppuhetkiä!

2 kommenttia:

  1. Mun kani ei opi millään temppuja.Oisiko jollain jotain vinkkejä? Mun pupu on noin 8kk ikäinen ja oon yrttänyt "pyöri" temppua paljon mutta ei vain opi. Mitä teen?

    VastaaPoista
  2. Pyöri-temppu ei meilläkään toimi, mutta Marli osaa jo nousta takajaloille käskystä ♡ Kannattaa kokeilla jotain todella namia herkkua, joka oikeasti tuoksuu. Tai ehkä kanilla ei vain ole motivaatiota temppujen suorittamiseen.

    VastaaPoista